
Vacanta mea in Koh Samui a inceput cu o calatorie plina de aventuri, cu patru avioane (Bucuresti- Doha- Singapore- Bangkok- Surat Thani), un autocar (Surat Thani- Donsak Pier) si un feribot (Donsak Pier- Koh Samui). Dupa doua nopti aproape albe in Singapore am urcat din nou in avion cu destinatia idilica Samui Island. A urmat un voiaj mai putin exotic, cu un autocar cu perdelute dantelate si plafoniere din sticla (si nu, nu este o gluma) in rolul transferului de la aeroport si un feribot primitiv, cu scari abrupte din fier ruginit pe care a trebuit sa le escaladam impreuna cu valizele noastre imense de europeni stylish. Se pare ca ruta aleasa de noi se regasea mai degraba in peisajul unui backpacking trip, dar cui ii pasa? A fost memorabila dar data viitoare vom opta cu siguranta pentru varianta mai scurta (Bucuresti- Doha- Bangkok- Koh Samui), cu aterizare pe aeroportul open air cu aspect de resort, aflat chiar pe insula.
Revenind la destinatia mea, te asigur ca micuta insula din golful Thailandei te va surprinde la fiecare pas, indiferent daca este vorba despre vegetatia luxurianta de o frumusete salbatica, avalansa de gusturi si arome din preparatele culinare locale sau plajele secrete, cu ape azurii si umbra de palmier.
Iar daca vrei sa te pierzi cu adevarat printre localnici, trebuie sa inchiriezi un scuter. Desi m-am impotrivit initial, caci in Thailanda pare ca nu exista nici o regula de circulatie, odata ce intri in joc, totul devine normalitate.

Astfel, plajele virgine cu nisip alb, pietele fascinante, spa-urile izolate, padurile de cocotieri sau satele pescaresti pot fi accesate cu usurinta, caci Koh Samui nu este locul unde sa te limitezi doar la plaja resortului. Ba dimpotriva. Farmecul sau consta mai ales in autenticitatea zonelor primitive, departe de lumea dezlantuita, care merita descoperite si savurate pas cu pas.
Aici am gustat cel mai bun blue crab, preparat la gratar in Fisherman’s Village, am experimentat cel mai relaxant masaj pe plaja, cu unt de cocos din productia locala, intinsa pe o rogojina din bambus pe plaja Lamai si am incercat cele mai neobisnuite, dar delicioase, fructe exotice, cumparate de la aceeasi tailandeza zambitoare care nu intelegea nici un cuvant din limba engleza dar care ne imbia in fiecare zi cu dragon’s eye fruit, durian, snake fruit sau banane thai finger. Must-see in orice destinatie thailandeza sunt si pietele de noapte, un adevarat spectacol unde ii poti observa pe localnici in elementul lor.





Desi frumusetea naturii paradisiace te copleseste, si uneori pare aproape imposibil sa-ti parasesti sezlongul si Pina Colada pentru o noua aventura, m-am mobilizat de fiecare data. Am plecat cu speedboat-ul catre insula idilica Koh Nangyuan, cu poate cea mai frumoasa plaja din zona, am explorat reciful de corali din Angthong National Marine Park si m-am ascuns de soarele amiezii pe o plaja pustie, cu leagane din lemn suspendate in copaci, deasupra nisipului alb. Apoi am petrecut o dupa-amiaza la spa-ul Anantara Bophut Resort & SPA. Aici as mai fi zabovit o zi sau poate chiar doua, nu doar pentru ritualurile incantatoare ci si pentru ceaiul de ghimbir cu lamaie sorbit in tihna intr-unul din gazebo-urile din bambus ascunse in gradina idilica.




Dupa o saptamana in Koh Samui am crezut ca plajele paradisiace sau padurile de cocotier vor fi cea mai pregnanta amintire thailandeza dar acum imi place sa-mi rascolesc memoria olfactiva, cu arome intepatoare de ghimbir sau durian si note dulci de iasomie, cocos si frangipani.

Travel tips:
Cel mai hip hotel: The Library (www.thelibrary.co.th)
Cele mai bune cocktailuri: Drink Gallery (www.thelibrary.co.th/drink-galley)
Cel mai bun loc pentru snorkeling: Angthong National Marine Park
Cel mai bun desert: Mango Sticky Rice
Foto: arhiva personala, Anantara Bophut Resort & SPA