12 ore de zbor, inca o ora cu taxiul, multe curiozitati legate de vizita la fabrica Pandora din Thailanda si am ajuns in efervescentul Bangkok, o metropola ce te trezeste la viata din prima clipa si nu te lasa sa te odihnesti deloc, si nu stiu daca sa dau vina pe fusul orar sau pur si simplu pe vibe-ul acestui oras coplesitor, al contrastelor. Primul lucru care m-a cucerit cand am coborat din taxi in fata hotelului Mandarin Oriental a fost aroma incantatoare a gradinilor tropicale si notele puternice de iasomie ale ghirlandelor de flori ce m-au intampinat la sosire. A urmat o incursiune in universul fascinant al traditiilor thailandeze si al templelor budiste, delicii culinare cu stele Michelin sau preparate locale si clipe de rasfat la spa.
Dar punctul culminant al calatoriei mele a fost fara doar si poate vizita la fabrica Pandora, aflata la periferia orasului Bangkok, in Gemopolis. Stiam ca toate bijuteriile Pandora se fabrica in aceasta locatie, dar nu ma asteptam sa descopar aici o adevarata comunitate, cu 5.900 de angajati, un post TV si unul de radio, sala de fitness, biblioteca si zone de relaxare.

Aici sunt puse in practica toate ideile echipei de design aflata la Copenhaga, de la prototip la bijuteria finala. Am trecut pe rand prin toate etapele de productie si, desi stiam ca toate bijuteriile Pandora se fabrica manual, abia atunci am constientizat ce presupune acest lucru, vazand cum fiecare piesa trece prin mainile dibace a 15 oameni inainte de a iesi pe portile fabricii. Minutiozitatea cu care se asambleaza fiecare piesa, finisajele impecabile si atentia deosebita acordata detaliilor fac din fiecare bijuterie o adevarata piesa de colectie.

La finalul zilei am avut ocazia sa ma implic efectiv in procesul de productie al unui talisman din sticla de Murano si va marturisesc ca nu a fost deloc usor. Si chiar daca nu a iesit perfect, sunt incantata sa pot purta pe bratara mea Pandora un talisman unic, confectionat chiar de mine. Recunosc ca as mai fi zabovit putin in fabrica, printre posturile de lucru si sutele de mii de bijuterii pregatite cu meticulozitate pentru livrare, dar nu puteam incurca fluxul de munca. M-am pierdut in schimb prin Bangkok, in oaza de liniste de la Mandarin Oriental, prin pietele pitoresti si in noptile calde pe terasele celebrelor sky bars.

Mai jos, o galerie cu fotografii de making off a bijuteriilor Pandora.

Foto: Pandora

 

Comentariile sunt închise.