De la celebritati si stilisti la modele sau simpli iubitori de moda, suntem acaparati cu totii de fenomenul H&M. Si, pentru ca ne aflam in preajma celei mai importante lansari H&M a anului, capsula Balmain x H&M, am hotarat sa va impartasesc experienta mea in departamentul de creatie H&M din Stockholm.

The White Room este locul unde se nasc toate piesele H&M, sub directia artistica a peste 100 de designeri recrutati din toata lumea. Procesul de design este extrem de complex. Division designerul este designerul principal al unei linii, concept designer-ul stabileste tendintele, directia, culorile, product designer-ul realizeaza schita produsului si stabileste impreuna cu buyer-ul, ce material si ce detalii sa foloseasca, iar print designer-ul creeaza toate imprimeurile regasite in colectii.

Indiferent de sezon, colectiile H&M sunt impartite in trei: basics, moda pentru toti si trend. Linia de top le permite sa experimenteze. Pot realiza un produs pe care sa-l comercializeze in doar 150 de magazine, iar daca exista cerere il produc apoi si in cantitati mai mari. Acesta este unul din motivele pentru care puteti gasi produse diferite, in aceeasi colectie, de la magazin la magazin. 

Drumul de la idee la piesa finala este un proces continuu de cercetare. “Cand lucrezi in moda nu poti spune niciodata ca ai terminat. Incepi intr-un punct dar nu stii exact unde vei ajunge. Trebuie sa fii deschis la nou si dispus sa mergi mai departe”, spunea Ann-Sophie Johansson, head of design H&M. In The White Room exista si o biblioteca impresionanta cu reviste si albume de arta si moda alaturi de o garderoba vintage cu piese adunate din toata lumea. Inspiratia este pretutindeni.

Fiecare sezon are 6-7 directii generale. Pentru fiecare tendinta se realizeaza un moodboard cu imagini, cuvinte cheie, texturi si culori, se aleg piesele cheie si se stabileste un nume. Primele schite sunt desenate de mana si apoi introduse in computer pana in cele mai mici detalii- materiale, butoniere, nasturi, fermoare, etc. Ulterior designerii deseneaza siluete, pentru a indica cum pot fi purtate piesele. Urmeaza tiparul din hartie dupa care se croieste modelul final. Toate prototipurile sunt realizate aici, in The White Room si sunt trimise apoi in fabrici. Se intorc pentru fitting si pentru ultimele ajustari si apoi intra in productie.  De aici si pana in garderobele noastre nu mai e mult.

Foto: H&M

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *