In primul rand trebuie sa iti propui un itinerariu aparte, ocolind hot spot-urile intestate de turisti galagiosi. Adevaratul spirit al Rivierei trăieşte prin culorile lui Matisse, prin traditiile din Provence, prin pasiunea pentru flori, arome si gastronomie si se revarsă intr-o cascada de emotii asupa oricui are rabdare sa descopere aceste locuri pas cu pas.
Prima oprire trebuie sa fie Grasse (capitala mondiala a parfumeriei, la doar 30 de minute distanta de Nisa) si mai exact hotelul La Bastide Saint Antoine, o resedinta impunatoare, in mijlocul unei gradini mediteraneene, cu parfum provensal si farmec aristocratic. Luxul discret si rafinamentul a la francaise, interioarele pastel si parfumul de rozmarin ce patrunde timid prin ferestrele deschise, restaurantul Jacques Chibois, decorat cu o binemeritata stea Michelin, micul dejun pe terasa cu o panorama impresionanta asupa golfului Cannes si desertul cu ciocolată alba si inghetata de capsuni, zmeura si lemongrass, din productia locala, sunt doar cateva din motivele pentru care mi-am propus sa revin in acest loc magic.
Iar daca vrei sa te bucuri de un view care sa-ti taie cu adevarat rasuflarea, nu trebuie sa ratezi calatoria cu elicopterul, de pe aeroportul Cannes Mandelieu catre Vence, cu aterizare la Chateau Saint-Martin & SPA, o fosta fortareata din vremea romanilor, in mijlocul unui parc natural de 35 de hectare, unde singurele zgomote pe care le auzi sunt cele ale naturii idilice. Hotelul reprezinta totodata si punctul ideal de pornire pentru o dupa-amiaza poetica in Saint-Paul de Vence, dar nu inainte de a savura deliciile restaurantului Le Saint Martin.
O comoară medievala, cu piatete romantice, fantani legendare, alei pietruite si o multime de galerii de arta unde inca mai poti gasi schite de Marc Chagall (unul dintre artistii legendari care a locuit aici) printre lucrari de arta contemporana, Saint-Paul de Vence este poate cel mai frumos loc de pe Cote d’Azur. Vei descoperi aici si un important centru cultural, unde si-au gasit inspiratia Pablo Picasso, Juan Miro, Georges Braque, James Baldwin, Jacques Prevert si multi altii.
Dovada vie este chiar hanul-restaurant La Colombe D’Or, inghesuit intr-o cladire rustica din piatra pe ai carei pereti atarna o colectie iconica de arta, donata de cei mai mari artisti ai secolului al XX-lea (de la Picasso, Matisse si Chagall la Leger, Calder, Braque si altii) in schimbul catorva mese sau a unei nopti de cazare.
Si tot pe colinele din Alpes-Maritimes, trebuie sa petreci macar cateva ore si in pitorescul Mougins, preferatul celebritatilor, inconjurat de podgorii renumite si campuri nesfarsite de trandafiri si iasomie. Si aici arta pare sa fie in ADN-ul micutei cetati medievale, cu peste 30 de galerii si doua muzee, unul dintre ele cu totul special: Muzeul de Arta Clasica din Mougins, cu o colectie privata ce reuneste intr-un spatiu eclectic piese antice, neoclasice, moderne si contemporane. Dincolo de simplitatea provensala, casele de aici spun povesti, una dintre ele fiind chiar fosta resedinta a lui Pablo Picasso, unde si-a petrecut ultimii 15 ani din viata. Si nu a fost singurul artist sedus de frumusetea unica a locului, Cocteau, Man Ray, Christian Dior, Catherine Deneuve si Edith Piaf numarandu-se printre cei ce au locuit in oras.
Daca te numeri printre cei care iubesc marea te sfatuiesc sa eviti aglomeratia din Cannes si Antibes si sa te indrepti catre plajele linistite din Theoule-sur-Mer (intre Cannes si St. Tropez), cu ape azurii, nisip fin sau stanci rosiatice, cu cateva resedinte de vacanta presarate pe versantul abrupt si chiar si mai putine hoteluri exclusiviste, ascunse intre pini seculari si gradini luxuriante. Iar pentru a admira un apus de soare memorabil, intr-un decor magic, recomand terasa restaurantului L’Or Bleu, al hotelului Tiara Yaktsa, unde trebuie sa ramai si la cina.
Pentru suveniruri si nu numai, nu rata piata provensala din Antibes (orasul vechi) si piata de flori din Nisa, un adevarat spectacol de culori si miresme, de unde nu poti pleca fara o cutie de sare de Camargue (recoltata manual doar in Delta Rhonului din sudul Frantei) sau fara o felie de socca (specialitate din Nisa).
Nu stiu despre tine, dar eu as incheia orice escapada pe Riviera Franceza la spa, si mai exact la Shiseido spa parte a hotelului Le Mas Candille. Eu am ales Ultimate Candille Zen Treatment, cu un scrub cu nisip si lavanda urmat de un masaj energizant cu jad si cateva ore de relaxare la piscina marginita de plante aromatice. Te vei desparti cu greu de gradina magica cu hortensii si lavanda si obloanele gri pudrat, livada de maslini si zen-ul absolut al acestui loc idilic.
Hotelurile La Bastide Saint Antoine, Chateau Saint-Martin & SPA, Tiara Yaktsa si Le Mas Candille fac parte din grupul Relais & Chateaux.
Foto: prin sprijinul Atout France si Relais & Chateaux.